Dla naszych dzieci obiadki przyrządza stęszewska firma Kupczyn. Po kilku tygodniach współpracy i wielu rozmowach na temat potrzeb żywieniowych dzieci w żłobku, możemy powiedzieć, że cel został osiągnięty. Właściciel firmy Kupczyn dostosował menu, które przygotowują dla innych placówek do potrzeb żłobka i w efekcie dzieci dostają obiadki zdrowe, smaczne i dostosowane do ich wieku.
Mięso i ryby są specjalnie dla nas pieczone bez użycia tłuszczu lub gotowane na parze, nie są nadmiernie przyprawiane, ani panierowane mąką. Każdy obiadek to duża ilość warzyw podawanych w postaci surówek lub gotowanych oraz kasze, ryż, makarony i ziemniaczki, ale też naleśniki, racuchy i pierogi . Obiady to również zupy, które dzieci bardzo lubią, a wśród nich znane maluchom z domu zupy: pomidorowa, rosół, barszczyk, ogórkowa, ale też kremy warzywne i zupy z dodatkiem kasz.
Śniadania przygotowujemy w naszej żłobkowej kuchni, wybierając do ich przyrządzenia produkty najwyższej jakości. Na śniadanie naszym maluchom podajemy zdrowe pieczywo, twarogi, żółty ser, szynkę o zawartości mięsa powyżej 95%, jaja ekologiczne, robimy pasty warzywne. Codziennie, do śniadania, dzieci dostają też świeże, pieczone lub kiszone warzywa np. ogórek zielony, ogórki kiszone, paprykę, pomidory. Dwa razy w tygodniu przygotowujemy dodatkowo zupki mleczne i kaszki, do których dzieci dostają musy lub przeciery owocowe, a w sezonie letnim świeże owoce. Do posiłków dzieci dostają napoje – herbatki z owoców lub wodę. Woda podawana jest w zależności od potrzeb dzieci w ciągu całego dnia, poza posiłkami. Na indywidualną prośbę , podajemy dzieciom mleko modyfikowane, kaszki lub posiłki w słoiczkach dostarczone przez rodziców.
Wszystkie posiłki, równie wysokiej jakości, są przygotowywane dla dzieci na diecie eliminacyjnej.
W Krasnalu dzieci dostają posiłki przygotowane z :
- sezonowych warzyw i owoców
- ekologicznych jaj
- świeżego mięsa i ryb
- bez cukrowych konfitur, miodu bio
- regionalnego nabiału
- pieczywa odpowiedniego dla małych dzieci
- pełnoziarnistych kasz i mąk
- serów krowich, kozich i owczych najwyższej jakości
- produktów świeżych, nieprzetworzonych
W podawanych przez nas posiłkach nie ma :
- parówek poniżej 95% zawartości mięsa z szynki
- białego cukru
- konserwantów i glutaminianu sodu
- sztucznych barwników
- gotowych słodyczy np. ciastek
- ograniczamy użycie białej mąki