Dla naszych dzieci obiadki przyrządza stęszewska firma Kupczyn. Po kilku tygodniach współpracy i  wielu rozmowach na temat potrzeb żywieniowych dzieci w żłobku, możemy powiedzieć, że cel został osiągnięty. Właściciel firmy Kupczyn dostosował menu, które przygotowują dla innych placówek do potrzeb żłobka i w efekcie dzieci dostają obiadki zdrowe, smaczne i dostosowane do ich wieku.

     Mięso i ryby są specjalnie dla nas pieczone bez użycia tłuszczu lub gotowane na parze, nie są nadmiernie przyprawiane, ani panierowane  mąką. Każdy obiadek to duża ilość warzyw podawanych w postaci surówek lub gotowanych  oraz kasze, ryż, makarony i ziemniaczki, ale też naleśniki, racuchy i pierogi . Obiady to również zupy, które dzieci bardzo lubią, a wśród nich znane maluchom z domu zupy: pomidorowa, rosół, barszczyk, ogórkowa, ale też kremy warzywne i zupy z dodatkiem kasz.

    Śniadania  przygotowujemy  w naszej żłobkowej kuchni,  wybierając do ich przyrządzenia produkty najwyższej jakości. Na śniadanie naszym maluchom podajemy zdrowe pieczywo, twarogi, żółty ser, szynkę o zawartości mięsa powyżej 95%, jaja ekologiczne, robimy pasty warzywne. Codziennie, do śniadania, dzieci dostają też świeże, pieczone lub  kiszone warzywa np. ogórek zielony, ogórki kiszone, paprykę, pomidory. Dwa razy w tygodniu przygotowujemy dodatkowo zupki mleczne i kaszki, do których dzieci dostają musy lub przeciery owocowe, a w sezonie letnim świeże owoce. Do posiłków dzieci dostają napoje – herbatki z owoców lub wodę. Woda podawana jest w zależności od potrzeb dzieci w ciągu całego dnia, poza posiłkami. Na indywidualną prośbę , podajemy dzieciom mleko modyfikowane, kaszki lub posiłki w słoiczkach dostarczone przez rodziców.

     

Wszystkie posiłki, równie wysokiej jakości, są przygotowywane dla dzieci na diecie eliminacyjnej.

 

W Krasnalu dzieci dostają posiłki przygotowane z :

ilustracja_krasnale_AiCS6 przezr

  • sezonowych warzyw i owoców
  • ekologicznych jaj 
  • świeżego mięsa i ryb
  • bez cukrowych konfitur, miodu bio
  • regionalnego nabiału
  • pieczywa odpowiedniego dla małych dzieci
  • pełnoziarnistych kasz i mąk
  • serów krowich, kozich i owczych najwyższej jakości
  • produktów świeżych, nieprzetworzonych

 

W podawanych przez nas posiłkach nie ma :

  •  parówek poniżej 95% zawartości mięsa z szynki
  • białego cukru
  • konserwantów i glutaminianu sodu
  • sztucznych barwników
  • gotowych słodyczy np. ciastek
  • ograniczamy użycie białej mąki